ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΗ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ– ΒΟΡΑΣ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) [μερος B] | EMBRACING NATURE PALEOS AGHIOS ATHANASIOS- Mt VORRAS (KAIMAKTSALAN) [part B]

Όλα είναι φύση
Άγιος Αθανάσιος– Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) [μέρος B]

Η πιο δημοφιλής εξόρμηση είναι εκείνη που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Η ανηφορική διαδρομή έως εκεί είναι υπέροχη, με συνεχείς στροφές ανάμεσα σε έλατα και οξιές και πανοραμική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Embracing Nature
Paleos Aghios Athanasios- Mt Vorras (Kaimaktsalan) [part B]
The most popular daytrip is to the ski resort, reached after a beautiful uphill trip that winds through firs and beeches and affords a panoramic view of Lake Vegoritida. (scroll down for the full English text)


Αποστολή/ By: Όλγα Χαραμή/ Olga Charami
Φωτογραφίες/ Photo: © Κλαίρη Μουσταφέλλου/ Clairy Moustafellou




02 Η μικρή λίμνη στο χωριό Παναγίτσα./ The small lake at the village Panagitsa. 
ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΕΡΑ
Η πιο δημοφιλής εξόρμηση είναι εκείνη που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Η ανηφορική διαδρομή έως εκεί είναι υπέροχη, με συνεχείς στροφές ανάμεσα σε έλατα και οξιές και πανοραμική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. «Το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλαν είναι εξαιρετικό, γιατί έχει καλής ποιότητας χιόνι», μου λέει ο πρωταθλητής του σκι Θοδωρής
Πανταζόπουλος. Επιπλέον, είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της χώρας– φτάνει στα 2.470 μ.–, διαθέτει εννέα πίστες μικρής και μέτριας δυσκολίας, έξι αναβατήρες και σύστημα τεχνητού χιονιού.

Στο χιονοδρομικό υπάρχει επίσης πίστα snowmobile, δυνατότητα για snowkite, αλλά και για τους λιγότερο δραστήριους τα περίφημα snowcats (ερπυστριοφόρα οχήματα), που σας πάνε στο ιδιαίτερο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, αφιερωμένο στην μνήμη των πεσσόντων Σέρβων στρατιωτών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα 2.524 μ. Η θέα προς τον Θερμαϊκό,
τον Όλυμπο και την ΠΓΔΜ είναι μνημειώδης.

Μετά το βουνό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να οδηγήσετε προς το χωριό Κερασιές, περνώντας μέσα από το Μαύρο Δάσος, με τα ξύλα του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος κατασκεύασε την περίφημη σάρισα. Θα συναντήσετε επίσης δύο σαρακατσάνικες στάνες και σημεία για περπάτημα στην ασύλληπτης ομορφιάς
φύση. Από τις Κερασιές συνεχίστε βόρεια και έπειτα από 17 χλμ. θα φτάσετε στα Λουτρά Λουτρακίου. Γνωστά και ως Πόζαρ, που σημαίνει «φωτιά», τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από τη γη σε θερμοκρασία 37º C και είναι ιδανικά για μυοσκελετικές, δερματικές, γυναικολογικές παθήσεις.

Το τοπίο ξεπερνά κάθε προσδοκία: τα λουτρά βρίσκονται στην κατάληξη του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Ένα τμήμα του είναι πλακοστρωμένο με γεφυράκια, ενώ και στη συνέχεια μπορείτε να περπατήσετε σε ελεύθερο αλλά δύσκολο πεδίο και με προσοχή να φτάσετε μέχρι τους καταρράκτες του φαραγγιού. Ο κύριος λόγος, όμως, για τον οποίο θα φτάσετε έως εδώ είναι τα λουτρά.
Υπάρχουν εσωτερικές πισίνες και μια εξωτερική, καθώς και ορισμένες πριβέ, ωστόσο αυτό που αξίζει να κάνετε είναι να βουτήξετε στις εξωτερικές διαμορφωμένες κοιλότητες. Η αίσθηση είναι μοναδική και η εικόνα πανέμορφη: Άνθρωποι όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια γίνονται μια παρέα και κυκλοφορούν με τα μαγιό μέσα στο συνήθως χιονισμένο τοπίο. Τα καυτά τιρκουάζ νερά αχνίζουν μέσα στην παγωνιά ενώ ακριβώς δίπλα τους ρέει παγωμένος ο Θερμοπόταμος, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες. Οι πιο τολμηροί χαλαρώνουν αρχικά στο καυτό νερό, έπειτα περνούν στα παγωμένα νερά του ποταμού κι επιστρέφουν πίσω. Πραγματικό σκωτσέζικο ντους!

ΦΑΓΗΤΟ

- Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο καθίστε στην ταβέρνα Πέτρος (τηλ. 23810-31795). Ο πριβέ
χώρος στο ισόγειο και η μικρή αίθουσα στον όροφο –χώροι ενός πραγματικού σπιτιού–
προσφέρουν οικειότητα και διακρίνονται για την παραδοσιακή διακοσμητική τους απλότητα. Τα τοπικά πιάτα που ετοιμάζει ο κύριος Πέτρος κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Φασουλοταβάδες, αρνάκι στη γάστρα, τραχανάς, πίτες, λαχανοσαρμάδες φτιάχνονται με μεράκι και αγνά υλικά, ενώ οι λουκουμάδες στο τέλος του γεύματος είναι ελαφριοί και αφράτοι.

- Καλή επιλογή και η Καλύβα (τηλ. 23810- 32060), όπου θα απολαύσετε εξαιρετική τηγανιά φούρνου, πένες με μοσχαρίσια μάγουλα, κρεατικά στη γάστρα και μοσχαράκι-
λουκούμι.

- Στην Παναγίτσα καθίστε οπωσδήποτε στην ταβέρνα Πέτρινο (τηλ. 23810-34033), που μαγειρεύει μικρασιάτικα λόγω της καταγωγής της οικογένειας (και όλου του χωριού).
Χουνκιάρ μπεγεντί, σουτζουκάκια, γιαουρτλού κεμπάπ, πίτα Καισαρείας, πρασοκιμαδόπιτα – όλα είναι νόστιμα και ιδιαίτερα.

- Στο Λουτράκι Αριδαίας ξεχωρίζει ο Υδρόλιθος (τηλ. 23840-91600) για τις δημιουργικές συνταγές του.

TIP: Τα weekend του χειμώνα καλό είναι να κάνετε κράτηση, καθώς υπάρχει μεγάλη
πιθανότητα να μη βρίσκετε τραπέζι στην ταβέρνα της προτίμησής σας.


03 Λεπτομέρεια οικήματος στο χωριό Κερασιές./ Detail from a house in the village of Kerasies 04 Το τσίπουρο της χρονιάς βγαίνει στο καζάνι της Ζέρβης./ Tsipouro (a grape-based distilled spirit) production at a Zervi distillery.  05 Μαγικό το τοπίο στα Λουτρά Πόζαρ./ Pozar hot springs  06 Το μουσείο φωτογραφικών μηχανών στην Παναγίτσα. /   07 Ο Πέτρος και οι φασουλοταβάδες του στην ομώνυμη ταβέρνα./ The Camera Museum in Panagitsa. / Petros, who runs the taverna of the same name, shows off one of his specialties.

A WONDERFUL DAY
The most popular daytrip is to the ski resort, reached after a beautiful uphill trip that winds through firs and beeches and affords a panoramic view of Lake Vegoritida.
“The Kaimaktsalan ski resort is great because it has very good quality snow,” says skiing champion Theodoris Pantazopoulos. It is also the highest resort in Greece, reaching an altitude of 2,470 meters. It has nine runs ranging in difficulty from easy to moderate, six lifts (two of which are for children) and an artificial snow system.
There’s a special snowmobile run, snow-kiting facilities and – for the less active –snowcats that shuttle visitors here and there, and can also take you up to the Church of Profitis Ilias and to a nearby monument dedicated to the Serbian soldiers killed in World War I. At an altitude of 2,524 meters, it offers a majestic view stretching all the way to the Thermaic Gulf, Mt Olympus and across the border into FYROM.

After a day on the slopes, a drive down to the village of Kerasies is highly recommended. The road winds through Mavro Dasos (Black Forest); according to legend, it was from here that Alexander the Great obtained the wood from which he made his famous sarissa spears. You will also come across two livestock sheds built by the Sarakatsani,traditionally
transhumant shepherds, and some amazing nature trails. From Kerasies, continue north for about 17 kilometers until you reach Loutraki, where the Pozar hot springs emerge from the mountain at a temperature of 37 degrees Celsius; they are said to help treat all sorts of skin ailments, aches and pains, and gynecological conditions.
The landscape here is like something from a fairytale: steaming turquoise pools at the end of a long gorge, with running waters and a canopy of poplars. A section of the path is paved, but to reach the springs you have to trek across rather rough terrain.

Nevertheless, they should not be missed. It is an organized facility with indoor and outdoor pools, the latter of which are simply amazing and a major attraction for people of all ages from all over Greece and the Balkans. The Thermopotamos River flows right beside the steaming pool, forming icy waterfalls for an invigorating cold shock after a long, warm soak.

EATING OUT

- In Paleos, Petros (Tel.(+30) 23810.317.95) is a great taverna with a private dining room
at street level and a small room upstairs –both part of a former house, intimate and
remarkable for its traditional simplicity.
The local specialties prepared with care by Petros are very popular and include fasoulotavas bean stew, lamb in a clay crock-pot, trahanas, savory pies and stuffed cabbage leaves. The loukoumades dough fritters served at the end are light and fluffy.

- Kalyva (Tel. (+30)23810.320.60) is another good option, serving an excellent pork casserole, penne with beef cheeks, crock-pot stews and melt-in-your-mouth veal.

- In Panagitsa, Petrino (Tel. (+30) 23810.340.33) is a must as it testifies to the Asia Minor roots of the family that runs it (and the entire village).
The hunkar begendi with smoked eggplant, spicy soutzoukakia meatballs in tomato
sauce, kebab served with yoghurt and the savory pies (stuffed with pastourma and
cheese, or with leeks and minced meat) are all delicious and wonderfully executed.

- In Loutraki, Ydrolithos Restaurant (Tel. (+30) 23840.916.00) is known for its creative and
modern cuisine. 

INFO: Please note that on winter weekends you should make reservations, as finding
a table can be difficult.



Comments